Hoe kies ik de juiste barbecue?
Kom je er niet uit welke bbq bij jou past? Er zijn vele verschillende type barbecues verkrijgbaar, maar welke bbq past nou bij jou? Bedenk hierbij altijd; waarvoor wil ik de barbecue gaan gebruiken. Iemand die uitgebreid steaks wil gaan grillen zal kiezen voor een grotere bbq, die hogere temperaturen behaalt als iemand die er alleen een worstje of een sateetje op wil bereiden.
Onderstaande punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:
Doel: waarvoor wil je de bbq gaan gebruiken?
Brandstof? Houtskool, gas of elektriciteit?
De afmetingen, uitstraling en onderhoud
Rookvorming en veiligheid
Type bbq’s
Houtskoolbarbecues
Gasbarbecues
Elektrische barbecues
De houtskool barbecue
De houtskoolbarbecue vind je in vele prijsklassen, afmetingen en kleuren. Houtskoolbarbecues zijn vaak ook als draagbaar model verkrijgbaar, handig voor in de tuin of mee naar het park of strand te nemen. Nadeel van een kleine houtskoolbarbecue kan zijn dat deze niet de temperatuur halen zoals je die gewend bent bij een ‘gewone’ bbq. Gevolg: grote steaks hierop grillen zal niet gaan. Een klein stukje vlees of een saté kan natuurlijk wel.
Voordelen
Klassieke bbq smaak
Nadelen
Duurt langer om op temperatuur te komen
Schoonmaken van een houtskoolbarbecue is veel werk
Kleine houtskoolbarbecues halen minder hoge temperaturen
De gas barbecue
Een gasbarbecue is ideaal voor als je niet wilt werken met kolen en de barbecue snel op temperatuur wilt hebben. Door het gebruik van gas, wat je goed kunt reguleren reageert een gasbarbecue veel directer. Hierdoor kan je vlees, vis of groente snel grillen, of juist langzaam laten garen. Een gasbarbecue kan ook heel handig zijn voor op het balkon of dakterras. Vanwege het gebruik van gas in plaats van kolen is rookvorming bij een gasbarbecue minimaal.
Tip: gebruik een kern thermometer.
Voordelen
Heeft snel de juiste temperatuur
Snel klaar voor gebruik
Nadelen
Werkt op gas, dus gasfles bij nodig
De elektrische barbecue
Elektrische barbecues zijn er in vele verschillende maten. Van tafelmodel tot buitenkeuken. Ideaal aan een elektrische barbecue is natuurlijk; barbecueën zonder kolen of gas. Geen zwarte handen en niet tillen met zware gasflessen. Elektrische barbecues zijn ook nog eens heel veilig, omdat er geen open vuur wordt gebruikt. Nog een voordeel, met een elektrische bbq heb je vele malen minder rookvorming dan bij een traditionele bbq. Een elektrische barbecue is ook zeer geschikt voor balkon of terras. Vlees of vis kan je goed bereiden op een elektrische bbq. Echte hotspots, zoals een houtskoolbarbecue kent, heeft een elektrische bbq niet. Die wordt juist gelijkmatig warm.
Voordelen
Snel op temperatuur
Relatief weinig rookvorming
Nadelen
Werkt op stroom, dus verlengsnoer nodig
Onderhoudsinstructies
Hoe maak je een barbecue schoon? Het schoonmaken van de bbq, niet het leukste klusje. Zeker niet na een avond lekker bbqen.
Een aantal tips voor het schoonmaken van je bbq(rooster):
Begin bij het begin; zorg dat vlees of vis niet aanbrand. Hoe: gebruik goede olie om je rooster mee in te vetten. Toch de bbq even uit het oog verloren en zit je stukje vlees vast? Verwijder zo veel mogelijk en laat het rooster daarna goed weken in water.
Maak het rooster direct na gebruik schoon. Door het rooster direct na gebruik schoon te maken zal je rooster en de bbq langer mee gaan.
Gebruik geen harde materialen. Hierdoor kunnen krassen ontstaan in het metaal, waardoor roest sneller zijn kans krijgt. Gebruik liever een goede ontvetter en een zachte borstel of doek.
Wat doe ik in de winter met mijn BBQ?
Gebruik een BBQ hoes om jouw bbq te beschermen en stofvrij te houden. Een BBQ hoes zorgt ervoor dat je barbecue schoon en droog blijft.