Zo kies je het perfecte vloerkleed voor bij jou thuis
Met een vloerkleed breng je sfeer aan in je interieur. In iedere ruimte in huis en zelfs buiten kun je met vloerkleden of karpetten werken om de juiste ambiance en uitstraling te creëren. Met een kleed op de vloer kleed je een ruimte niet alleen aan, maar zorg je ook voor een goede akoestiek en, last but not least zorg je voor heerlijk warme voeten. Bovendien zorg je met een vloerkleed voor een perfecte balans en eenheid in je interieur.
Waar kan ik een vloerkleed neerleggen?
Vloerkleden kun je overal in huis en zelfs buiten leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zithoek in de woonkamer of in de eethoek. Ook in de slaapkamer, de kinderkamer en de keuken kun je sfeer geven aan de ruimte door middel van een vloerkleed.
In de gang of op de overloop kun je kiezen voor een tapijtloper. Zo demp je het geluid en kleed je de gang meteen gezellig aan. Kies bij een vloerkleed in de kinder-, babykamer of keuken voor een materiaal wat gemakkelijk schoon te maken is en aan de onderkant voorzien is van een antislip laag. Een voerkleed kun je altijd combineren met vloerverwarming. Wees je er wel van bewust dat een vloerkleed de warmteoverdracht iets kan bemoeilijken.
Buitenvloerkleden zijn helemaal van deze tijd. Met een karpet geschikt voor buiten wordt je tuin of terras een verlengde van je woonkamer. Een buitenkleed kun je de hele zomer gewoon buiten laten liggen. Deze kleden namelijk zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen diverse weersinvloeden. Dat is handig!
Tip: Met een antislip ondertapijt blijft een vloerkleed niet alleen beter op zijn plaats liggen, je verlengt ook de levensduur van een vloerkleed en voorkomt plooien.
Hoe leg je een vloerkleed neer?
Vind je het belangrijk dat je bank, salontafel en vloerkleed één geheel vormen? Zorg er dan voor dat de voorste pootjes van de bank op het kleed staan. Ben je op zoek naar een vloerkleed in een opvallend dessin, leg je vloerkleed dan niet onder, maar net voor de bank.
In de slaapkamer kun je een smalle loper naast of aan het voeteneind van je bed leggen. Of kies voor een groter vloerkleed wat bijna volledig onder het bed ligt. Het vloerkleed steekt dan aan beide kanten van het bed uit zodat je met warme voetjes uit bed stapt.
Klik hier voor meer tips om warm en betaalbaar de winter door te komen >
Welke maat vloerkleed heb ik nodig?
Veel voorkomende vloerkleed (standaard) maten zijn: 120x170 cm en 160x230 cm. Ben je op zoek naar iets groters kies dan voor een 200x290 cm of 240x340 cm vloerkleed.
Vloerkleed onder de bank
Onder een 2- of 2,5-zits bank staat een 160x230 cm vloerkleed erg mooi, maar heb jij een 3-zits bank? Kies dan voor een vloerkleed met de afmeting 200x290 cm. Zorg er in ieder geval voor dat het vloerkleed aan beide zijden van de bank iets uitsteekt. Bij een hoekbank laat je het kleed enkel aan de kant zonder hoek iets uitsteken.
Vloerkleed onder de eettafel
Ben je op zoek naar een kleed voor onder de eettafel? Zorg er dan voor dat het vloerkleed aan elke kant minimaal 60 cm uitsteekt zodat de stoelen netjes op het kleed passen. Je komt dan snel uit bij een vloerkleed met een minimale breedte van 200 cm.
Tip: Wil je precies weten hoe een bepaalde maat vloerkleed overkomt in jouw ruimte? Leg dan kranten in de maat van het vloerkleed op de vloer uit. Zo weet je zeker dat het vloerkleed niet te groot of te klein is.
Welk materiaal vloerkleed?
Er zijn vloerkleden gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen. Vloerkleden in natuurlijke materialen zoals jute, wol, katoen of een dierenhuid vallen op! Ook geven natuurlijke materialen de ruimte een warme en stoere uitstraling.
Voordeel katoenen vloerkleed
Gemakkelijk op een lage temperatuur in de wasmachine te wassen is. Ideaal voor onder de eetkamertafel
Voordeel koeienhuiden en schapenvachten
Maken je interieur echt helemaal af. Een kleed van dierenhuid staat heel tof op een houten vloer en geeft een extra warm effect.
Voordeel synthetische vloerkleden
Eenvoudig te reinigen
Verkleuren niet of nauwelijks
Nemen geen stof op
Kleden van synthetische materialen zijn dan ook vaak geschikt voor buiten, ideaal voor in de kinderkamer en zelfs de badkamer. Vloerkleden van vinyl zijn nog makkelijker in het onderhoud, deze kun je namelijk reinigen met een vochtige doek.
Welke vorm vloerkleed kan ik het beste kiezen?
De vorm van een vloerkleed is ook een bepalende factor.
Een rechthoekig vloerkleed bijvoorbeeld benadrukt de lengte van de ruimte. Ronde vloerkleden doorbreken de rechte lijnen in huis en hebben daarom een speels en opvallend effect. Ronde vloerkleden staan ook heel mooi in kleinere ruimtes. Naast ronde vloerkleden zien we tegenwoordig ook steeds meer ovale vloerkleden.
Tip: Combineer meerdere vloerkleden van verschillende materialen, dessins, kleuren of vormen met elkaar en laat ze net iets overlappen. Het zorgt voor een speels effect. Dit is helemaal hip en wordt ook wel layering genoemd.
Print of effen vloerkleed?
Als een stof voorzien is van een patroon spreek je van een dessin. Denk hierbij aan dierenprints, stippen of patchwork. Een vloerkleed met een dessin is een echte blikvanger in je interieur en geeft extra sfeer aan de ruimte. Vloerkleden met een vintage/Perzisch print zijn helemaal de trend van nu. Kies voor een vintage vloerkleed als je een interieur hebt met een klassieke, landelijke of moderne inrichting. Het kan allemaal!
Kun jij wel een paradepaardje gebruiken in je interieur? Kies dan voor een tof vloerkleed met een grafische print. Dit is perfect voor iedereen die houdt van de Scandinavische en moderne woonstijl! Wil je liever rust creëren in je woonkamer? Kies dan voor een effen vloerkleed. Je kunt dan spelen met kleur of speel op safe en ga voor tijdloos beige of grijs. Een effen vloerkleed is ook een goede keuze als je al veel drukke accessoires of een druk behang hebt. Leg je het karpet onder de eetkamertafel? Wees je er dan van bewust dat het dessin deels verborgen zit onder de tafel en dat enkel de randen zichtbaar zijn.
Welke kleur vloerkleed?
Met een vloerkleed in een opvallende kleur maak je een statement in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een geel vloerkleed als je een cognackleurige bank hebt. Laat deze kleur dan wel ergens terugkomen in je interieur, dit mag op een minimale manier (woonaccessoires, sierkussens).
Wil je juist dat het vloerkleed de verbindende factor wordt in jouw interieur? Kies dan voor een vloerkleed wat aansluit bij de kleuren van je interieur. Bij een grijze bank bijvoorbeeld zorgt een vloerkleed met grijstinten er juist voor dat jouw zithoek een rust uitstraalt.
Hoogpolig of laagpolig?
Ben je op zoek naar een vloerkleed dat warmte en luxe uitstraalt? Een hoogpolig tapijt of een shaggy vloerkleed is dan een goede keuze.
Voordeel hoogpolig tapijt
Behaaglijk aan je voeten en werkt geluiddempend en isolerend
Geeft extra comfort, warmte en een luxe uitstraling
Terwijl hoogpolige vloerkleden voor een nonchalant effect zorgen, creëer je met laagpolige vloerkleden een strakker geheel.
Voordeel laagpolig tapijt
Ideaal voor onder een eethoek omdat je de stoelen gemakkelijk kunt aanschuiven
Vuil verstopt zich minder snel in het kleed
Om deze reden raden we ook een laagpolig kleed aan als je huisdieren hebt of als je last hebt van een huisstofmijtallergie. Wil je verschillende kleden over elkaar heen leggen? Ook dan raden we je laagpolige kleden aan.