Tips voor thuiswerken en het inrichten van een ergonomische werkplek
Steeds meer werkgevers laten thuiswerken toe. Hoe creëer je thuis een ergonomische werkplek? Wat heb je hiervoor nodig waardoor je die vertrouwde werkomgeving op kantoor tijdelijk kunt vervangen? En waar let je op tijdens het inrichten zodat je productief blijft maar ook vrij van klachten? In dit artikel gaan we dieper in op het beantwoorden van deze vragen. De checklist onderaan de pagina vormt een basis om de juiste producten in huis te halen voor jouw thuiswerkplek.
Thuiswerken met de juiste verlichting
Of het nu gaat om daglicht of kunstmatig licht, gezond thuiswerken begint bij goede verlichting. Als de verlichting op jouw werkplek goed is geregeld draagt dit bij aan betere werkprestaties en meer energie. Bovendien helpt goede verlichting om vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs depressies te voorkomen.
Functionele verlichting
Ook bij weinig daglicht in huis kun je zorgen voor de juiste werkverlichting. Kies voor wit licht of LED verlichting in de werkkamer. De kleurtemperatuur drukken we uit in graden Kelvin. Hoe hoger dit cijfer des te witter of “kouder” het licht. Idealiter kies je een lichtbron tussen neutraal en koud wit in. Uitgedrukt in Kelvin ligt dit getal tussen de 3000K en 5000K. Nog een aantal tips voor als je binnenkort met verlichting aan de slag gaat:
Probeer in eerste instantie altijd voor voldoende (dag)licht te zorgen. Een plek dichtbij het raam is het beste
Een werkdag bestaat uit meerdere dagdelen. Koop dimbare lichtbronnen zodat je kunt variëren met de lichtsterke op ieder moment van de dag
Heb je de juiste verlichting gekocht maar pakt het verkeerd uit? Wij raden ook aan om muren en meubels bij de werkplek zo licht mogelijk te houden.
Vermijd verblinding. Te veel licht is ook niet goed! Verblinding kan optreden door direct zonlicht of kunstlicht. Of door reflecties via oppervlaktes of beeldschermen.
Waar voldoet een goede bureaustoel aan?
Veel mensen zijn het gewend, meerdere uren achter elkaar zitten. Sta je op het punt om een nieuwe bureaustoel te kopen lees dan onze 5 tips die zorgen voor een betere zithouding:
Kies een bureaustoel met verstelbare zithoogte
Je bereikt meer comfort als je ook de zitdiepte kunt instellen
Stel de rugleuning op een manier in waardoor deze het onderlichaam goed ondersteunt
Sommige rugleuningen zijn los te zetten zodat deze bij beweging van het bovenlijf meebeweegt
Een juiste instelling van de armleuning kan klachten aan de nek, schouders en polsen voorkomen
De perfecte bureaustoel uitgekozen? Let dan ook op je eigen houding en gedrag. Zit altijd rechtop en plaats je voeten plat op de grond. De knieën hebben een rechte hoek van ongeveer 90 graden. En natuurlijk blijft het belangrijkste advies: beweeg op tijd. Blijf niet langer dan 2 uur achter elkaar zitten. Maar onderbreek dit door 10 minuten te gaan staan of lopen.
Kies een bureau dat bij je past
Thuiswerken zonder een goed bureau is ondenkbaar. Maar waar let je nu op bij het kopen van een bureau? Iedere ruimte vraagt om een afzonderlijke aanpak. Onderstaande tips helpen jou om een juiste keuze te maken.
Een bureau voor iedere woonstijl
Beschik jij niet over een extra studeerkamer en krijgt jouw bureau een plekje in de huis- of slaapkamer? Bureaus zijn er in verschillende stijlen. Bijvoorbeeld industrieel, Scandinavisch of modern. Je kunt dus eenvoudig een bureau uitkiezen dat aansluit op jouw bestaande interieur. In plaats van een afgebakende plek wordt het thuiskantoor hierdoor onderdeel van jouw inrichting.
Soorten bureaus
Niet iedereen heeft evenveel ruimte voor het inrichten van een thuiswerkplek. Kies een compact bureau om ruimte te besparen. Een bureau vanaf 120 cm is doorgaans al voldoende als je niet veel meer gebruikt dan een laptop. Heb je daarentegen de luxe om een groot bureau te plaatsen, ga dan voor een model met een ruim tafelblad om al je spullen binnen handbereik te zetten. Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt, dan is een hoekbureau een praktische oplossing.
In hoogte verstelbare bureaus
Ook het bureau draagt naast de bureaustoel bij aan een goede en ergonomische werkhouding. Een in hoogte verstelbaar bureau is hiervoor een vereiste. Er zijn verschillende manieren om een bureau in hoogte in te stellen. In veel gevallen kan dit bij de poten of met een slinger maar er zijn ook modellen die elektrisch verstelbaar zijn.
Zit-sta bureaus
Zit-sta bureaus winnen de laatste tijd ontzettend aan populariteit. Geen wonder, want met dit type bureau kun je de werkhouding afwisselen. Hierdoor krijgt de mentale en fysieke gesteldheid een opkikker. Een gevarieerde houding draagt namelijk bij aan meer vitaliteit door ontlasting van het lichaam. En uiteindelijk resulteert dit in minder klachten aan de rug, nek en schouders. Onderzoeken wijzen tevens uit dat staand werken de productiviteit een boost geeft.
Nog een aantal tips voor een optimale werkhouding:
Wanneer jouw ellebogen op het tafelblad rusten is het belangrijk dat je schouders een ontspannen houding aannemen. Hiermee voorkom je na langdurig zitten niet alleen pijn aan je schouders maar ook aan je nek.
Ook achter je bureau is je zithouding heel belangrijk. Vergeet dus je bureaustoel niet en zet je voeten plat op de grond. Een voetensteun kan hierbij helpen.
Het beeldscherm dient op ooghoogte te staan. Je kijkt dus in een horizontale lijn naar jouw scherm
Voorwerpen die je veel gebruikt leg je binnen handbereik
Creëer een groene werkplek met planten
Vergeet niet om planten in huis te halen. Groen in huis verlicht stress, bevordert de concentratie en werkt ook nog eens bij aan een schonere lucht. Precies wat jouw thuiskantoor nodig heeft! Daarnaast weten we van planten en bloemen dat ze een ruimte op kunnen vrolijken. En er is altijd ruimte over op een bureau voor een klein plantje. Zo niet, plaats dan een kamerplant naast je bureau of denk eens na over een hangplant. Superleuk!
Kijk hier voor meer tips en inspiratie over groen wonen >
De checklist voor thuiswerkers
Bang dat je iets vergeten bent? Bekijk onze checklist. Dan weet je zeker dat je alles in huis hebt voor het inrichten van jouw thuiskantoor:
Bureau
Ladeblok
Bureaustoel
Voetensteun of voetenplankje
Een vloerbeschermer voor de bureaustoel
Kantooraccessoires
Opbergers
Verlichting (daglicht of kunstlicht)
Een laptop (met webcam)
Een laptopstandaard
Toetsenbord
Een ergonomische muis
Muismat
Een tweede scherm
Een koptelefoon of headset
(Beveiligde) stopcontacten
Docking stations
Internet (Wi-Fi)
Wifi-versterkers
Plantjes
Heb je overal aan gedacht? Stel jezelf zo nu en dan ook eens de vraag; beschik ik over voldoende energie en ben ik gezond? Alleen met de juiste materialen kom je er niet. Een gezonde levensstijl hoort hier ook bij en is een essentiële aanvulling op een ergonomisch verantwoorde werkplek.