Zo creëer je een eenvoudig, maar gezellig interieur
Ken je dat? Je droomt van een opgeruimd huis maar in werkelijkheid laten je kinderen, huisdieren, drukke leven, geld of de ruimte in je huis het niet toe. Je raakt gefrustreerd omdat jouw huis er nooit zo uit zal zien als in woonmagazines of op Pinterest. Dat hoeft ook niet! Maar dit stappenplan kan je wel helpen meer eenvoud én gezelligheid toe te voegen in jouw interieur.
Stappenplan
1. Kies jouw favoriete natuurlijke woonstijl
Het creëren van rust en eenheid in je interieur is een gevoel, het is voor iedereen namelijk anders. De één wordt erg blij van kleur en prints, de ander van stijlvol en chique en weer een ander houdt meer van eenvoud en onopvallende, neutrale kleuren en materialen. Heb je het gevoel dat je onrustig wordt in je huis? Probeer wat meer natuur en rust in je huis te brengen. Heb je juist het gevoel dat jouw huis niet gezellig en sfeervol is? Probeer dan wat meer karakter en warmte toe te voegen.
Kies voor een landelijke, Scandinavische of industriële woonkamer
Een landelijk interieur
Bij landelijk wonen draait alles om ontspannen en gezelligheid. Natuurlijke kleuren en materialen geven een warm en knus gevoel en creëren die typische landelijke stijl.
Een Scandinavisch interieur
Lichte, zachte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke meubels en accessoires: een Scandinavisch interieur is clean en rustig.
Een industrieel interieur
Een typisch industriële inrichting kenmerkt zich door stoere, robuuste materialen en grote, open ruimtes. Maar tegenwoordig zien we deze stijl ook veel gemixt met goud en luxe materialen zoals velours.
2. Een opgeruimd huis = rust in je hoofd
Opruimen scheelt tijd en geld en helpt je ontspannen. Begin met opruimen per categorie en bewaar alleen de spullen die je gebruikt of waar je echt blij van wordt. Probeer dingen die op elkaar lijken bij elkaar te houden in bijvoorbeeld opbergboxen of manden zodat je ze weer makkelijk terugvindt. Wil je het echt groot aanpakken? Ruim alles op van de vloer, tafels, planken én de muur. Ga vanaf nu langzaam weer toevoegen. Bedenk hoe je je wil voelen in deze ruimte en welk kleurenpalet daarbij hoort. Wat bevalt je wel en niet? Wellicht wil je gaan schuiven met meubels of een open kast inwisselen voor een dichte kast.
Leukste opbergboxen en opbergmanden
3. Het inrichten van de kamer
Als je je woonstijl hebt bepaald en de ruimte hebt opgeruimd is het tijd om na te denken over het belang van samenhang en harmonie in je interieur. Waarvoor gebruik je deze ruimte? Begin met het bepalen van een kleurenpalet en maximaal 5 kleuren. Deze kleuren kun je vervolgens continu terug laten komen in zowel je meubels als accessoires. Laat je bijvoorbeeld inspireren door een aantal sierkussens en houd dit aan als kleurenpalet en stijl.
Afhankelijk van waar je woont en het soort ruimte dat je hebt, is een woonkamer vaak een ruimte voor gezelligheid, ontspanning en plezier. Een slaapkamer is er voor rust en intimiteit. Voeg warmte toe en maak gebruik van verschillende texturen in je meubels en vergeet geurstokjes of -kaarsenniet.
Een rustige en gezellige slaapkamer
Dit beeld laat een eenvoudige, maar rustige slaapkamer zien. Het geheim? Het ziet er gezellig uit omdat je veel verschillende materialen en vormen ziet. Maar het oogt rustig omdat er maar drie kleuren worden gebruikt. De basis is rustig gehouden met een licht houten bed en houten nachtkastjes. De karamelkleurige plaid en donkerrode gordijnen brengen warmte in de slaapkamer.
Breng rust in de ruimte met de juiste woondecoratie
3. Pas je interieur aan aan de seizoenen
De natuur breng je gemakkelijk in huis als je leeft met de seizoenen. En wie wordt er nu niet blij van de opkomende bloemen in de lente, de eerste warme zomeravond, de bruin gekleurde bladeren aan de bomen in de herfst en de eerste vlokken sneeuw in de winter? Haal in het najaar de herfst in huis met herfst decoratie, kaarsen, plaids en lantaarns. Kies voor dubbele raambekleding met bijvoorbeeld extra isolerende gordijnen. Het voorjaar staat voor nieuwe plannen, ideeën en een nieuwe look. Tijd om de donkere kleuren in te ruilen voor vrolijke, lichte kleuren. Kies voor lichtdoorlatende raamdecoratie die wel beschermt tegen de zon.
4. Breng de natuur in huis voor rust
Experimenteer in huis met natuurlijke, doffe materialen zoals hout, klei en steen. Kies voor natuurlijke stoffen voor beddengoed, kleding en keukentextiel. Kijk hoe deze materialen karakter en rust uitstralen. Imperfectie en ongelijkmatige oppervlakken vinden we fijn om naar te kijken. Bedenk hoe je de echte natuur in de ruimte kunt binnenhalen met (droog)bloemen, takken, veren, bladeren, schelpen, (met de handgemaakte) kransen of geweven manden. Ontdek het plezier in het vinden van deze dingen om er je huis mee in te richten. Merk daarnaast op hoe je de ruimte anders gebruikt afhankelijk van het seizoen en de periode in je leven waarin je je bevindt. Houd rekening met zowel licht als schaduw. Merk op hoe het contrast in de ruimte anders is op verschillende momenten van de dag. Kies voor minimale verlichting en voor donker als het bij het seizoen en je stemming past.
Bekijk de nieuwste woontrends >
Shop natuurlijke materialen voor een landelijke stijl
5. Combineer nieuwe en oude spullen voor mooie details
Bewaar dingen die je echt waardeert om je ruimte ermee te decoreren en koester ze met verhalen en herinneringen. Combineer spullen uit het verleden met het heden of een mix van bijzonder/normaal. Wees creatief met wat je al hebt of hergebruik voorwerpen die je eerder ergens anders voor gebruikte. Je voorkomt dat het rommelig wordt door de de basis rustig te houden en je vast te houden aan een kleurenpalet en natuurlijke materialen.
Creëer hoekjes door bijvoorbeeld een vaas op de vensterbank, een fijn koffiehoekje met een fauteuil of een ingelijste foto onder de trap. Je creëert rust door symmetrisch te werken: leg 3 of 5 sierkussens op de bank in plaats van 4 en style een kast of tafel met 3 accessoires en zet deze neer in een driehoek.